Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 939]

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierogi smakują rewelacyjnie i zniknęły w ekspresowym tempie. Dodam, że moja rodzina woli bardziej tradycyjne.

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

Ciasto:

  • 400g maki pszennej
  • 1 jajko
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 200g wędzonego boczku
  • 1 cebula (duża)
  • 250g twarogu (tłustego)
  • 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

Ciasto:

Mąkę przesypać na stolnicę i zrobić w niej dołek. Wlać wodę, wbić jajko i dodać, sól. Wszystkie składniki zagniatać - do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Całość przykryć ściereczką i odstawić na czas przyrządzenia nadzienia.

Farsz:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną
Można użyć ulubionych przypraw - według gustu.

Boczek i cebulę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce umieścić kaszę, pokruszony ser i boczek z cebulą (troszkę zostawić do okraszenia pierogów). Całość razem wymieszać, wsypać majeranek i doprawić według smaku.

Pierogi:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną
Pierogi można rózniez robić w innych kształtach.

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm - jeśli się klei podsypać mąką. Powycinać krążki i na każdym z nich umieścić solidną łyżkę farszu. Pierogi mocno posklejać - np. dociskając widelcem.

Gotowanie:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną
Woda powinna być osolona.

Pierogi wrzucać do wrzątku (osolonego) i gotować do wypłynięcia.