Sposób przygotowania:
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczanąCiasto:
Mąkę przesypać na stolnicę i zrobić w niej dołek. Wlać wodę, wbić jajko i dodać, sól. Wszystkie składniki zagniatać - do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Całość przykryć ściereczką i odstawić na czas przyrządzenia nadzienia.
Farsz:

Boczek i cebulę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce umieścić kaszę, pokruszony ser i boczek z cebulą (troszkę zostawić do okraszenia pierogów). Całość razem wymieszać, wsypać majeranek i doprawić według smaku.
Pierogi:

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm - jeśli się klei podsypać mąką. Powycinać krążki i na każdym z nich umieścić solidną łyżkę farszu. Pierogi mocno posklejać - np. dociskając widelcem.
Gotowanie:

Pierogi wrzucać do wrzątku (osolonego) i gotować do wypłynięcia.
SylaUla
Di bloguje