ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w nim wgłębienie, do którego dodajemy oliwę, roztrzepane jajko, sól. Stopniowo dodajemy wodę ugniatając jednocześnie ciasto, aż uzyskamy odpowiednią sprężystą konsystencję. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką na 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu, mieszamy ją z serem, dodajemy jajko, doprawiamy i mieszamy.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Podawać ze śmietaną. Smacznego :)
Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo
Farsz z sera i kaszy gryczanej należy dobrze doprawić solą i pieprzem
Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo
Nakładamy farsz i zlepiamy pierożki, gotowe przykrywamy ściereczką do czasu gotowania
Pierogi z kaszą gryczaną wg ajo
Gotowe pierożki do ugotowania, należy to zrobić w miarę szybko aby ciasto się nie wysuszyło