szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pierogi z serem białym i kaszą gryczaną ze skwareczkami

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.
Mąkę zagnieść z żółtkiem, dodać trochę oleju, ciepłej wody, soli i pieprzu. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć. Cebulę obrać i posiekać. Słoninę pokroić w kostkę i przesmażyć na nim cebulę. Do kaszy dodać ser i cebulę i zemleć na maszynce. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto dosyć cienko rozwałkować i małą szklanką wykrawać krążki, łyżką nakładać utworzone nadzienie, zlepiać i formować pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 6 minut ( aż wypłyną). Po tym czasie osączyć. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i papryki. Sosem polewać pierogi.