anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Pierogi z wiśniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi z wiśniami polecam na upalne chwile.

Pierogi z wiśniami

Składniki:

Pierogi z wiśniami

 

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • nadzienie:
  • 1/2 kg wiśni, bez pestek
  • 5 dag cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Wiśnie  umyć, wydłubać pestki, zasypać cukrem w rondelku, odstawić na 2 godziny.

Do małej miseczki wsypać mąkę, wbić jajka, wlać olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieś ze składników ciasto o elastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na które nakładamy łyżkę wiśni, po czym sklejamy brzegi, formując pierogi.

Gotujemy na wrzątku z dodatkiem oleju do chwili, aż pierogi wypłyną.

Pierogi gotujemy około 10 minut. Gotowe pierogi należy odsączyć. Podawać na ciepło  ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.