Sposób przygotowania:
Pierogi z wiśniami
Wiśnie umyć, wydłubać pestki, zasypać cukrem w rondelku, odstawić na 2 godziny.
Do małej miseczki wsypać mąkę, wbić jajka, wlać olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieś ze składników ciasto o elastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na które nakładamy łyżkę wiśni, po czym sklejamy brzegi, formując pierogi.
Gotujemy na wrzątku z dodatkiem oleju do chwili, aż pierogi wypłyną.
Pierogi gotujemy około 10 minut. Gotowe pierogi należy odsączyć. Podawać na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
Do małej miseczki wsypać mąkę, wbić jajka, wlać olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieś ze składników ciasto o elastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na które nakładamy łyżkę wiśni, po czym sklejamy brzegi, formując pierogi.
Gotujemy na wrzątku z dodatkiem oleju do chwili, aż pierogi wypłyną.
Pierogi gotujemy około 10 minut. Gotowe pierogi należy odsączyć. Podawać na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
kamila1957
Henia
misia53