Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierogi z ziemniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 42
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z ziemniakami to pikantny farsz ukryty w pierogowym cieście. Jedni mówią że podane z boczkiem inni że ze skwarkami ale to już kwestia smakowych gustów.

Pierogi z ziemniakami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami

 

  • ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 

 

  • dodatkowo:
  • do podania skwarki

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki. Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu.

Podajemy ze skwarkami. Smacznego
Pierogi z ziemniakami
ziemniaki mielimy i dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem - doprawiamy pieprzem - mieszamy
Pierogi z ziemniakami
z podanych składników przygotowujemy ciasto i wałkujemy
Pierogi z ziemniakami
wykrwawamy krążki, na każdy nakłądamy farsz
Pierogi z ziemniakami
zlepiamy brzego formując pierożki z ziemniakami
Pierogi z ziemniakami
pierożki gotujemy w osolonej wodzie