Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
FARSZ : Ziemniaki i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Letnie ziemniaki ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Kapustę odcedzić i drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę, cebulę także i podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać olej i wodę i połączyć składniki. Potem zagnieść ciasto na blacie lub stolnicy. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka szklanką lub foremką. Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać je na ściereczce przykrywając drugą aby nie wysychały. Po zlepieniu pierogów gotować je w dużej ilości lekko osolonej wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z surówką, można okrasić smażoną cebulką lub skwareczkami.