zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pomysł na farsz do pierogów podsunęła mi koleżanka. Bardzo często takie robi. Zrobiłam i ja i są smaczne, choć następnym razem dam więcej kapusty.

Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem

 

 

  • CIASTO :
  • ok. 2,5 szk gorącej wody
  • 6 szk mąki pszennej typ 500 ( koszalińska )
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
FARSZ : Ziemniaki i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Letnie ziemniaki ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Kapustę odcedzić i drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę, cebulę także i podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać olej i wodę i połączyć składniki. Potem zagnieść ciasto na blacie lub stolnicy. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka szklanką lub foremką. Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać je na ściereczce przykrywając drugą aby nie wysychały. Po zlepieniu pierogów gotować je w dużej ilości lekko osolonej wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z surówką, można okrasić smażoną cebulką lub skwareczkami.
Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
Etap 1 najpierw przygotowac farsz na pierogi
Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
Etap 2 ciasto wałkować i wycinać z niego kółka
Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
Etap 3 pierogi zlepiać i układać na ściereczce
Pierogi z ziemniakami kapustą i boczkiem
Etap 4 pierogi ugotowac i wyjmować łyżką cedzakową