Sposób przygotowania:
Złociste pierogi z ziemniakamiETAP 1:
Do miski wsypać wszystkie przygotowane składniki na ciasto.
ETAP 2:
Zagnieść ciasto, przykryć folią i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
ETAP 3:
Suszone grzyby zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, osączyć i posiekać.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obraną cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
ETAP 4:
Wszystkie składniki nadzienia połączyć, przyprawić solą i pieprzem.
ETAP 5:
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć porcję nadzienia.
ETAP 6:
Zlepić, dokładnie dociskając brzegi. Partami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu, polać pierożki, podawać.