marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierogi zapiekane na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierogi są gotowane, smażone i pieczone, a farsze różnorodne od mięsnych po jarskie. Dziś będą zapiekane z pieczarkami na ostro z serem.

Pierogi zapiekane na ostro

Składniki:

Pierogi zapiekane na ostro

 

  • Ciasto:
  • 3-4 szklanki mąki pszennej wrocławskiej,
  • 1/2 szklanki letniej wody,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Farsz:
  • 40 dag.pieczarek,
  • 2 czuszki kolorowe,
  • cebula,
  • 20 dag. masła do obsmażenia,
  • starty ser do posypania,
  • białko do posmarowania,
  • olej na blachę.

Sposób przygotowania:

Pierogi zapiekane na ostro
Składniki na ciasto pierogowe tj. mąka, żółtka, letnia woda i sól wyrobić i zagnieść i odłożyć w róg stolnicy. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, umyć i posiekać oraz zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone na cienkie plasterki pieczarki i obsmażyć z ok. 5-7 min. Czuszki po oczyszczeniu, opłukaniu i posiekaniu dodać na końcu. Wymieszać, wyjąć i osączyć. Następnie rozwałkować ciasto na średnią grubość i wykrawać koliste lub kwadratowe kształty, układać na posmarowanej olejem blasze oraz posmarować białkiem z jaja. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 15-20 min. Na 5 min. wysunąć blachę z piekarnika i posypać pierogi wcześnie startym serem parmezanem lub żółtym z dziurami.Mogą być nawet płaty serowe. Wsunąć blachę do piekarnika i zapiekać z 5-6 min. Po upieczeniu wyjąć i szczypcami przełożyć na tacę lub półmisek i jeść.