Sposób przygotowania:
Pierogi zapiekane na ostro
Składniki na ciasto pierogowe tj. mąka, żółtka, letnia woda i sól wyrobić i zagnieść i odłożyć w róg stolnicy. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, umyć i posiekać oraz zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone na cienkie plasterki pieczarki i obsmażyć z ok. 5-7 min. Czuszki po oczyszczeniu, opłukaniu i posiekaniu dodać na końcu. Wymieszać, wyjąć i osączyć. Następnie rozwałkować ciasto na średnią grubość i wykrawać koliste lub kwadratowe kształty, układać na posmarowanej olejem blasze oraz posmarować białkiem z jaja. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 15-20 min. Na 5 min. wysunąć blachę z piekarnika i posypać pierogi wcześnie startym serem parmezanem lub żółtym z dziurami.Mogą być nawet płaty serowe. Wsunąć blachę do piekarnika i zapiekać z 5-6 min. Po upieczeniu wyjąć i szczypcami przełożyć na tacę lub półmisek i jeść.