BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierogi ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne pierożki ze szpinakiem,które uwielbia moja rodzinka ze względu na dużą zawartość białka i witamin.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Mąkę przesiać do miski dodać sól oraz olej wymieszać, dodać stopniowo przegotowaną wodę i zagniatać gładkie , elastyczne ciasto. 

Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut. 

Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, włożyć na gorącą patelnie z niewielką ilością masła dodać drobno pokrojony czosnek doprawić solą i pierzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej, delikatnie podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach. 

Na środek nakładać potrzebną ilość farszu, złożyć pierożki na pół i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wrzucać do garnka z gotująca i osoloną wodą, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby pierożki się nie posklejały. 

Gotować pierogi do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Gotowe ugotowane pierożki polać podsmażoną cebulką.

Tagi:

pierogi danie