Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem
Mąkę przesiać do miski dodać sól oraz olej wymieszać, dodać stopniowo przegotowaną wodę i zagniatać gładkie , elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, włożyć na gorącą patelnie z niewielką ilością masła dodać drobno pokrojony czosnek doprawić solą i pierzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej, delikatnie podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach.
Na środek nakładać potrzebną ilość farszu, złożyć pierożki na pół i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wrzucać do garnka z gotująca i osoloną wodą, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby pierożki się nie posklejały.
Gotować pierogi do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe ugotowane pierożki polać podsmażoną cebulką.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, włożyć na gorącą patelnie z niewielką ilością masła dodać drobno pokrojony czosnek doprawić solą i pierzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej, delikatnie podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach.
Na środek nakładać potrzebną ilość farszu, złożyć pierożki na pół i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wrzucać do garnka z gotująca i osoloną wodą, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby pierożki się nie posklejały.
Gotować pierogi do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe ugotowane pierożki polać podsmażoną cebulką.
gusia1000