bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pierogi ze szpinakiem często przyrządzam na piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Szpinak rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostawiamy do ostygnięcia.

Do miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół, zlepiamy robiąc ozdobną falbankę. Układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.

Pierogi wrzucamy partiami na gotujący się wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierch.