lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak co dzień zaglądam do zamrażalnika i szukam w nim czegoś do zjedzenia. Dzisiaj wyjęłam szpinak , będą pierogi ze szpinakiem.

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

 

  • szpinak mrożony liściasty 450 gram

 

  • dressing czosnkowy cała buteleczka

 

  • ser kozi 150 gram

 

  • Ciasto na pierogi :

 

  • mąka tortowa - 0,5 kg
  • jajko- 1 szt.
  • sól- 0,5 łyżeczki
  • woda ciepła- 1 szklanka ( jak za mało dodać więcej )

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Do miski wsypałam mąkę i sól. Zrobiłam dołek wbiłam jajo i dodałam wodę ciepłą. Wyrobiłam ciasto. Wałkowałam dosyć cienko. Szklanką robiłam kółka. Szpinak mrożony włożyłam na patelnie dusiłam go do rozmrożenia. Dodałam dressing czosnkowy i ser kozi . Mieszałam do zgęstnienia Ostudzony farsz szpinak-owy nakładałam łyżką prosto z patelni. Zlepiałam pierogi i pomagając sobie widelcem. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu podsmażyłam pierogi . 
Pierogi ze szpinakiem
Do miski wsypałam mąkę i sól. Zrobiłam dołek wbiłam jajo i dodałam wodę ciepłą. Wyrobiłam ciasto.
Pierogi ze szpinakiem
Szpinak mrożony włożyłam na patelnie dusiłam go do rozmrożenia. Dodałam dressing czosnkowy i ser kozi . Mieszałam do zgestnienia
Pierogi ze szpinakiem
Ostudzony farsz szpinak-owy nakładałam łyżką prosto z patelni.
Pierogi ze szpinakiem
Zlepiałam pierogi i pomagając sobie widelcem. Gotowałam w lekko osolonej wodzie.