Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi każdy lubi i zna. Proponuję na dziś pierogi ze szpinakiem i serem białym podane z zeszkloną cebulką.

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

Ciasto:

  • 600 g mąki poznańskiej
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania

Farsz:

Oraz:

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Farsz: Przeciśnięty czosnek podsmażyć na oliwie aż poczujemy zapach, dodać szpinak i wlać 1/4 szkl wody i dusimy aż woda odparuje. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem do smaku, studzimy. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem ewentualnie doprawiamy do smaku.

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty lub wyciąć kółka. Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok 5 minut od wypłynięcia.

Omaścić zeszkloną cebulką na maśle. 
Pierogi ze szpinakiem
Podduszony szpinak wymieszać z serem i doprawić
Pierogi ze szpinakiem
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Pierogi ze szpinakiem
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty lub wyciąć kółka. Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić
Pierogi ze szpinakiem
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok 5 minut od wypłynięcia. Omaścić zeszkloną cebulką na maśle