Sposób przygotowania:
Pierogi ziemniaczane
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, ostudzić
i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wyłożyć ziemniaki na stolnicę, wsypać mąkę pszenną, wbić jajka, posolić, i dodać szczyptę proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałek, odcinać kawałki ciasta, spłaszczyć na ręce i nadziewać np. świeżymi owocami lub innym farszem. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wyłożyć ziemniaki na stolnicę, wsypać mąkę pszenną, wbić jajka, posolić, i dodać szczyptę proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałek, odcinać kawałki ciasta, spłaszczyć na ręce i nadziewać np. świeżymi owocami lub innym farszem. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.