Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pierogi ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ugotowane podawać polane tłuszczem.

Pierogi ziemniaczane

Składniki:

Pierogi ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ziemniaczane
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, ostudzić
i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wyłożyć ziemniaki na stolnicę, wsypać mąkę pszenną, wbić jajka, posolić, i dodać szczyptę proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałek, odcinać kawałki ciasta, spłaszczyć na ręce i nadziewać np. świeżymi owocami lub innym farszem. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.