mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne domowe pierożki , z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

 

  • farsz z kapusty i grzybów
  • 1/2 kg kiszonej kapusty;
  • 15-20 dag grzybów suszonych,
  • cebula duża;
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarno

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz : Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę gotować do miękkości, dodając przyprawy. Kapustę można gotować w wywarze, który pozostał po gotowaniu grzybów. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie Dodać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Dusić ok. 30 min. i doprawić solą, pieprzem.

Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki i wlewamy 1 szklankę wrzątku dodajemy szczyptę soli . Łączymy łyżką gdy ciasto lekko przestygnie przekładamy na blat i dobrze zagniatamy . Urywamy małe kawałki i cienko wałkujemy , szklanką wykrawamy koła , na środek każdego koła kładziemy farsz z kapusty i grzybów . Zagotować wodę z solą, gdy zawrze wrzucamy pierożki , gdy wypłyną gotujemy jeszcze 5 minut. Można podać z podsmażonym boczkiem .


Pierogi z kapustą i grzybami
Pierożki zlepiamy dobrze i gotujemy w osolonej wodzie
Pierogi z kapustą i grzybami
Na każde kółeczki nakłdamy farsz z kapusty i grzybów
Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz z kapusty io grzybów , do pierożków
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto które wałkujemy i wykrawamy koła .