Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz : Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę gotować do miękkości, dodając przyprawy. Kapustę można gotować w wywarze, który pozostał po gotowaniu grzybów. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie Dodać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Dusić ok. 30 min. i doprawić solą, pieprzem.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki i wlewamy 1 szklankę wrzątku dodajemy szczyptę soli . Łączymy łyżką gdy ciasto lekko przestygnie przekładamy na blat i dobrze zagniatamy . Urywamy małe kawałki i cienko wałkujemy , szklanką wykrawamy koła , na środek każdego koła kładziemy farsz z kapusty i grzybów . Zagotować wodę z solą, gdy zawrze wrzucamy pierożki , gdy wypłyną gotujemy jeszcze 5 minut. Można podać z podsmażonym boczkiem .
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki i wlewamy 1 szklankę wrzątku dodajemy szczyptę soli . Łączymy łyżką gdy ciasto lekko przestygnie przekładamy na blat i dobrze zagniatamy . Urywamy małe kawałki i cienko wałkujemy , szklanką wykrawamy koła , na środek każdego koła kładziemy farsz z kapusty i grzybów . Zagotować wodę z solą, gdy zawrze wrzucamy pierożki , gdy wypłyną gotujemy jeszcze 5 minut. Można podać z podsmażonym boczkiem .
zbysiowa
jaNina