Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pierożańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierożańce faszerujemy jak ruskie,ale nie gotujemyu ich tylko smażymy.Pychotka!

Pierożańce

Składniki:

Pierożańce

 

  • Ciasto;
  • 1\2kg.mąki,
  • 2łyżki sody,
  • 2jajka,
  • 2szkl.wody
  • Farsz jak na ruskie pierogi;
  • 1/2kg.ziemniaków,
  • 30dag.białego sera,
  • 1duża cebula,
  • sól,pieprz,

 

  • olej do smażenia pierożków

Sposób przygotowania:

Pierożańce
Ziemnieki gotujemy,studzimy i ugniatamy.Cebulę kroimy w kostkę,przesmażamy na tłuszczu,dodajemy ją do ziemniaków i sera,doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy.Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy.Formujemy wałek i kroimy krążki,które rozwałkowujemy w cienkie koła.Farsz nakładamy na kółka z ciasta,brzegi zwijamy formując okrągłe placuszki.Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor,po pół min.z każdej strony.