Sposób przygotowania:
Włoskie pierożki
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić.Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę ,obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz. ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym odcedzić przelać zimną wodą . Zrobić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu. Pycha!
darmiona
2milutka
Były ciekawe w smaku...robiłam je pierwszy raz porcje potroiłam jak dla wojska ale całe szczęście poszły trochę rozdałam:) ja też leń robię je bardzo rzadko!