2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Włoskie pierożki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierożki inaczej,z samym mięsem warto spróbować:)

Włoskie pierożki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoskie pierożki

 

 

  • farsz:
  • 15 dag mięsa wieprzowego np karczek
  • 15 dag mięsa wołowego
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • 200 ml bulionu rosołowego
  • 2 jajka
  • 1,5 sztuki cebuli
  • 15 dag startego parmezanu
  • 70 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • oregano do smaku
  • sól pieprz do smaku

 

  • Okrasa:
  • 100 g słoniny
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Włoskie pierożki
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić.Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę ,obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz. ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym odcedzić przelać zimną wodą . Zrobić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu. Pycha!
Włoskie pierożki
ja podwoiłam porcję i wyszło jak dla pułku wojska
Włoskie pierożki
gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia
Włoskie pierożki
pierożki odcedzić przelać wodą i polać okrasą