Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Pierogi z kaszą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi z pieczarkami i kaszą jęczmienną, z dodatkiem musu z dyni, to oryginalny przepis na bardzo smaczne danie.

Pierogi z kaszą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kaszą i pieczarkami

 

  • Ciasto na pierogi
  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag puree z dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 5 dag kaszy perłowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie
  • Dodatkowo
  • cebula
  • olej
  • boczek

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą i pieczarkami

ETAP 1:

Pierogi z kaszą i pieczarkami
Wszystkie przygotowane składniki nadzienia wymieszać.

Nadzienie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Do grzybów wsypać kaszę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie, smażyć przez chwilę, ostudzić.

ETAP 2:

Pierogi z kaszą i pieczarkami
Do miski wsypać mąkę i dodać resztę składników.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Dodać puree z dyni i rozpuszczone masło.

ETAP 3:

Pierogi z kaszą i pieczarkami
Składniki ciasta na pierogi połączyć z maślanką.

Następnie stopniowo wlewać maślankę i zagnieść elastyczne ciasto.

ETAP 4:

Pierogi z kaszą i pieczarkami
Foremką do pierogów wykrawć krążki i włożyć farsz.

Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką wykrawać krążki i włożyć porcję nadzienia.

ETAP 5:

Pierogi z kaszą i pieczarkami

Pierogi dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić.

Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub cebulę. Przed podaniem okrasić pierogi.

Tagi:

danie pierogi