Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą i pieczarkamiETAP 1:
Nadzienie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Do grzybów wsypać kaszę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie, smażyć przez chwilę, ostudzić.
ETAP 2:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Dodać puree z dyni i rozpuszczone masło.
ETAP 3:
Następnie stopniowo wlewać maślankę i zagnieść elastyczne ciasto.
ETAP 4:
Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką wykrawać krążki i włożyć porcję nadzienia.
ETAP 5:
Pierogi dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić.
Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub cebulę. Przed podaniem okrasić pierogi.