Sposób przygotowania:
Pierożki caramello z kaczką
Z mąki z dodatkiem soli, żółtek, oliwy i wody zagnieć ciasto i wyrabiaj je do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Na suchej patelni zrumień udka, do garnka włóż włoszczyznę, grzyby, zioła i kacze nogi, całość zalej wodą i gotuj do miękkości.
Na tej samej patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim cebulkę. Kiedy mięso się ugotuje odcedź całość a na uzyskanym wywarze ugotuj kaszę. Mięso ze skórą oddziel od kości i zmiel na maszynce wraz z grzybami i podsmażoną cebulką, na koniec dodaj ugotowaną kaszę.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kwadraty, na środku układaj porcję farszu a krawędzie zlepiaj ze sobą przy okazji zwijając je w kształt cukierka.
Gotowe pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj z oliwą i pieprzem.
Na tej samej patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim cebulkę. Kiedy mięso się ugotuje odcedź całość a na uzyskanym wywarze ugotuj kaszę. Mięso ze skórą oddziel od kości i zmiel na maszynce wraz z grzybami i podsmażoną cebulką, na koniec dodaj ugotowaną kaszę.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kwadraty, na środku układaj porcję farszu a krawędzie zlepiaj ze sobą przy okazji zwijając je w kształt cukierka.
Gotowe pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj z oliwą i pieprzem.