Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Farsz rodem z kuchni greckiej (ser fera, papryka, pomidory, sos na bazie jogurtu naturalnego i majonezu z czosnkiem i ziołami) zamknięty w cieście francuskim - oto pomysł na szybkie i smaczne pierożki.

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim

Składniki:

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim

 

Sposób przygotowania:

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim

Przygotowanie sosu

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim
Sos z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i oregano

Czosnek kroimy drobno, łączymy z majonezem, jogurtem i oregano, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

Przygotowanie warzyw

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim
Papryki - żółtą i czerwoną - kroimy w kostkę

Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę.

Przygotowanie warzyw - c.d.

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim
Pomidora do farszu myjemy, kroimy w kostkę

Pomidora myjemy, kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim
Na wyciętych kawałkach ciasta rozsmarowujemy sos, wykładamy farsz

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w trójkąty lub prostokąty, w zależności od pożądanego kształtu pierożków. Ja zrobiłam pierożki w różnych kształtach - część w kształcie trójkątów, a część w kształcie "poduszeczek".
Na kawałkach ciasta rozsmarowujemy sos, wykładamy warzywa i ser feta.

Zlepianie i pieczenie pierożków

Pierożki francuskie z nadzieniem greckim
Pierożki zlepiamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C

Zlepiamy brzegi ciasta. Gotowe pierożki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C, pieczemy do zarumienienia, ok. 20 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno - w obu wersjach smakują świetnie :) Polecam podawać z dipami, np. paprykowym.