Sposób przygotowania:
Pierożki francuskie z nadzieniem greckimPrzygotowanie sosu
Czosnek kroimy drobno, łączymy z majonezem, jogurtem i oregano, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Przygotowanie warzyw
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę.
Przygotowanie warzyw - c.d.
Pomidora myjemy, kroimy w kostkę.
ETAP 4:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w trójkąty lub prostokąty, w zależności od pożądanego kształtu pierożków. Ja zrobiłam pierożki w różnych kształtach - część w kształcie trójkątów, a część w kształcie "poduszeczek".
Na kawałkach ciasta rozsmarowujemy sos, wykładamy warzywa i ser feta.
Zlepianie i pieczenie pierożków
Zlepiamy brzegi ciasta. Gotowe pierożki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C, pieczemy do zarumienienia, ok. 20 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno - w obu wersjach smakują świetnie :) Polecam podawać z dipami, np. paprykowym.
SylaUla