Sposób przygotowania:
Pierożki mamy Marioli z kurczakiem
Na samym początku przygotowuję farsz.
Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę. Mięso mielę w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebula była rumiana. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki farszu łączę ze sobą dodając surowe jajko oraz przyprawy.
Na blat wysypuję mąkę. Po środku robię dziurę i wbijam jajka oraz wlewam olej. Stopniowo wlewam wodę. Zagniatam. Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.
Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości.
Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca.
Do gotującej wody wlewam 5 łyżk oleju rzepakowago, dzięki niemu pierogi się nie skleją. Wkładam max 10 sztuk pierogów, gotuję ok 7-8 min.
Między czasie przygotowuję duszoną cebulkę z boczkiem. Cebulę drobno kroję. Do garnka wlewam olej a następnie wrzucam pokrojony boczek i cebulę oraz przyprawy. Duszę ok 4-5 min na małym ogniu. Ugotowane pierogi polewam olejem z cebulką i boczkiem.
Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę. Mięso mielę w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebula była rumiana. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki farszu łączę ze sobą dodając surowe jajko oraz przyprawy.
Na blat wysypuję mąkę. Po środku robię dziurę i wbijam jajka oraz wlewam olej. Stopniowo wlewam wodę. Zagniatam. Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.
Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości.
Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca.
Do gotującej wody wlewam 5 łyżk oleju rzepakowago, dzięki niemu pierogi się nie skleją. Wkładam max 10 sztuk pierogów, gotuję ok 7-8 min.
Między czasie przygotowuję duszoną cebulkę z boczkiem. Cebulę drobno kroję. Do garnka wlewam olej a następnie wrzucam pokrojony boczek i cebulę oraz przyprawy. Duszę ok 4-5 min na małym ogniu. Ugotowane pierogi polewam olejem z cebulką i boczkiem.