SUPERPRZEPIS

Pierożki z mięsem i brokułem

  • Elficzna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pierożki z mięsem i brokułem Więcej zdjęć (4)

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

Pierożki z mięsem i brokułem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • pół brokuła
  • kostka twarogu
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtk+ łyżka mleka
  • około 150g sera żółtego
  • bazylia suszona
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem i brokułem
Ser żółty ścieram na tarce. Czosnek obieram, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Piersi z kurczaka oczyszczam, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na patelnię. Cebulę obieram siekam i dorzucam do mięsa. Całość podsmażam mieszając, aż mięso się zetnie. Następnie dodaję twaróg, całość doprawiam dość mocno do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną słodką. Brokuła gotuję na pół miękko. Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 4 (lub 6) części. Na każdy kawałek kładę sporą łyżkę farszu i dwie różyczki brokuła. Dodaję dużą szczyptę sera żółtego i zawijam pierożka zginając ciasto w pół. Całość na wierzchu smaruję roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. Posypuję kolejną dużą szczyptą sera żółtego o suszoną bazylią. Piekę na papierze do pieczenia przez około 20-25 minut w temp 180C.
Pierożki z mięsem i brokułem
składniki kroję w dość drobne kawałki i smażę
Pierożki z mięsem i brokułem
Przygotowany farsz ukladam na cieście francuskim
Pierożki z mięsem i brokułem
wierzch smaruję jajkiem i ponownie sypię ser żółty