Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pierożki pieczone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami na bazie maślanki. Bardzo proste wykonanie, smaczne, można podać na obiad lub kolacje.

Pierożki pieczone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierożki pieczone

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Składniki dodatkowe:

Sposób przygotowania:

Pierożki pieczone

ETAP 1:

Pierożki pieczone

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia

ETAP 2:

Pierożki pieczone

2. Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju.

3. Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy z cebulą, prużymy.

4. Dodajemy namoczone, ugotowane i drobno pokrojone grzyby suszone.

5. Farsz doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz wlewamy magii.

ETAP 3:

Pierożki pieczone

6. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, foremką do pierogów robi kółka, na środku każdego kółka układamy po łyżce farszu i zaciskamy foremką brzegi ciasta.

ETAP 4:

Pierożki pieczone

7. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy do chwili uzyskania złotego koloru.

ETAP 5:

Pierożki pieczone

8. Pierożki podajemy z barszczem lub same.

9. Smacznego.