eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kotlety mięsno jaglane Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzince smakował farsz do cukinii więc z podobnych składników przygotowałam kotlety. Kotlety podałam z sosem pomidorowym.

Kotlety mięsno jaglane Eli

Składniki:

Kotlety mięsno jaglane Eli

składniki kotletów

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 5 kosteczek cebulowych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsno jaglane Eli

przygotowanie składników

Kotlety mięsno jaglane Eli
Przygotować wszystkie składniki kotletów.

Kaszę jaglaną ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Pomidory sparzyć, schłodzić i obrać ze skórki. Po usunięciu nasion pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na dużej patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i usmażyć mięso, pieczarki i cebulę. Przełożyć mięso z dodatkami do dużej miski i ostudzić. Do mięsa dodać pomidory, natkę pietruszki, przyprawy i wymieszać. Dodać do mięsa kaszę jaglaną, bułkę tartą i jajka.

przygotowanie składników cd

Kotlety mięsno jaglane Eli
Wymieszać wszystkie składniki na kotlety.

Wszystkie składniki wymieszać i skosztować czy masa jest dobrze doprawiona.

przygotowanie składników cd

Kotlety mięsno jaglane Eli
Masę na kotlety wymieszać z tartym serem.

Do masy na kotlety dodać tarty ser i całość wymieszać.

przygotowanie kotletów

Kotlety mięsno jaglane Eli
Uformować okrągłe kotlety z przygotowanej masy.

Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety.

przygotowanie kotletów cd

Kotlety mięsno jaglane Eli

Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na głęboką patelnię wlać olej (tyle żeby sięgał do połowy kotletów) i rozgrzać. Smażyć kotlety z obu stron na rumiano.

przygotowanie sosu

Kotlety mięsno jaglane Eli

Kotlety mięsno jaglane podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!