Sposób przygotowania:
Kotlety mięsno jaglane Eliprzygotowanie składników
Kaszę jaglaną ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Pomidory sparzyć, schłodzić i obrać ze skórki. Po usunięciu nasion pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na dużej patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i usmażyć mięso, pieczarki i cebulę. Przełożyć mięso z dodatkami do dużej miski i ostudzić. Do mięsa dodać pomidory, natkę pietruszki, przyprawy i wymieszać. Dodać do mięsa kaszę jaglaną, bułkę tartą i jajka.
przygotowanie składników cd
Wszystkie składniki wymieszać i skosztować czy masa jest dobrze doprawiona.
przygotowanie składników cd
Do masy na kotlety dodać tarty ser i całość wymieszać.
przygotowanie kotletów
Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety.
przygotowanie kotletów cd
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na głęboką patelnię wlać olej (tyle żeby sięgał do połowy kotletów) i rozgrzać. Smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
przygotowanie sosu
Kotlety mięsno jaglane podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!