maalwinap

maalwinap

Kucharz
[Przepisów: 2]

Pieczone pierogi z kruchego ciasta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi pieczone na kruchym cieście są idealne na wigilie, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, są idealne do barszczu jak też same jako przekąska.

Pieczone pierogi z kruchego ciasta

Składniki:

Pieczone pierogi z kruchego ciasta

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z kruchego ciasta
 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, śmietanę, zimne masło, sól i razem wszystko razem dokładnie połączyć tak aby ciasto było elastyczne i łatwo odchodziło od rąk.

Zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Grzyby dzień wcześniej najlepiej na noc namaczamy w wodzie.

Kapustę gotujemy jak na bigos tzn dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i chwilę gotujemy gdy trochę zmięknie dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i gotujemy do miękkości.

Po wystudzeniu bardzo dokładnie odcedzamy z płynu ( to bardzo ważne). Następnie ją drobniutko szatkujemy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek. kroimy kwadraty albo wycinamy koła szklanką i nakładamy farsz.

Zlepiamy brzegi i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy je ok. 30 minut do zrumienienia. Można z wierzchu posmarować je rozbełtanym jajkiem. Studzimy i jemy.

 SMACZNEGO!!

Tagi:

danie pierogi