Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi z kruchego ciasta
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, śmietanę, zimne masło, sól i razem wszystko razem dokładnie połączyć tak aby ciasto było elastyczne i łatwo odchodziło od rąk.
Zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Grzyby dzień wcześniej najlepiej na noc namaczamy w wodzie.
Kapustę gotujemy jak na bigos tzn dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i chwilę gotujemy gdy trochę zmięknie dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i gotujemy do miękkości.
Po wystudzeniu bardzo dokładnie odcedzamy z płynu ( to bardzo ważne). Następnie ją drobniutko szatkujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek. kroimy kwadraty albo wycinamy koła szklanką i nakładamy farsz.
Zlepiamy brzegi i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy je ok. 30 minut do zrumienienia. Można z wierzchu posmarować je rozbełtanym jajkiem. Studzimy i jemy.
SMACZNEGO!!
Zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Grzyby dzień wcześniej najlepiej na noc namaczamy w wodzie.
Kapustę gotujemy jak na bigos tzn dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i chwilę gotujemy gdy trochę zmięknie dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i gotujemy do miękkości.
Po wystudzeniu bardzo dokładnie odcedzamy z płynu ( to bardzo ważne). Następnie ją drobniutko szatkujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek. kroimy kwadraty albo wycinamy koła szklanką i nakładamy farsz.
Zlepiamy brzegi i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy je ok. 30 minut do zrumienienia. Można z wierzchu posmarować je rozbełtanym jajkiem. Studzimy i jemy.
SMACZNEGO!!