eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1797]

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zapiekankę dla tych co nie jedzą mięsa i nie tylko. Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem.

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej

Składniki:

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej

składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej

przygotowanie składników

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej
Przygotować składniki zapiekanki z kaszy jaglanej.

Kaszę jaglaną ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić połowę masła, dodać szpinak i na małym ogniu odparować. Do szpinaku dodać do smaku sól, pieprz, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Pomidory naciąć na krzyż i na 4 minuty zalać wrzątkiem.

Po tym czasie zalać pomidory na chwilę lodowatą wodą i obrać ze skórki. Z ćwiartek pomidorów usunąć nasiona i pokroić miąższ w kosteczkę. Cebule obrać z łupinek, posiekać i usmażyć na reszcie masła.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i doprawić.

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do dużej miski włożyć kaszę, szpinak, cebulę, pomidory,150 g sera, jajka, przyprawę do mięs, resztę czosnku i sól, pieprz do smaku.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej
Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać.

Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej
Wyłożoną do naczynia żaroodpornego masę posypać serem.

Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z kaszy jaglanej

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 30 - 35 minut aż ser się rozpuści lekko zrumieni. Ja podałam zapiekankę z kiełbasą śląską przygrzaną w sosie pomidorowym i z tym sosem.

Smacznego!