Sposób przygotowania:
Zapiekanka Eli z kaszy jaglanejprzygotowanie składników

Kaszę jaglaną ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić połowę masła, dodać szpinak i na małym ogniu odparować. Do szpinaku dodać do smaku sól, pieprz, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Pomidory naciąć na krzyż i na 4 minuty zalać wrzątkiem.
Po tym czasie zalać pomidory na chwilę lodowatą wodą i obrać ze skórki. Z ćwiartek pomidorów usunąć nasiona i pokroić miąższ w kosteczkę. Cebule obrać z łupinek, posiekać i usmażyć na reszcie masła.
przygotowanie składników cd

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do dużej miski włożyć kaszę, szpinak, cebulę, pomidory,150 g sera, jajka, przyprawę do mięs, resztę czosnku i sól, pieprz do smaku.
przygotowanie zapiekanki

Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie zapiekanki cd

Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera.
przygotowanie zapiekanki cd

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 30 - 35 minut aż ser się rozpuści lekko zrumieni. Ja podałam zapiekankę z kiełbasą śląską przygrzaną w sosie pomidorowym i z tym sosem.
Smacznego!