WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 523]

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dość pracochłonne, ale niesamowicie smaczne pierogi. Pieczone, z maślanego ciasta, z ciekawym nadzieniem z kaszy gryczanej i mięsa.

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem

Składniki:

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem

Ciasto

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem
Ciasto mrozimy do momentu, aż dość ciężko będzie je kroić.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy śmietanę, posiekane masło i żółtka. Całość doprawiamy solą i szybko, ale dokładnie zagniatamy. Można podsypać odrobiną mąki. Wkładamy do zamrażarki na ok 1-2 godziny.

Mięso

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem
Mięso z kurczaka i warzywa mielimy w maszynce.

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i razem z pozostałymi warzywami z rosołu mielimy na drobnych oczkach maszynki.

Kasza

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem
Kaszę gotujemy na sypko i dodajemy do mięsa.

Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kaszę dodajemy do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierogi

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem
Pierożki nadziewamy i zawijamy jak najdokładniej.

Odkrawamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i zawijamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Pieczenie

Pieczone pierogi z kaszą i mięsem
Pierogi zapiekamy, aż ładnie się przyrumienią.

Pierożki układamy w odstępach na blaszce. Smarujemy pędzelkiem jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Tagi:

danie pierogi