goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierożki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierożki podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego. Farsz kapuściany zastąpić możemy mięsnym. Polecam!

Pierożki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki pieczone

 

 

 

  • do posmarowania:
  • białko 2 sztuki

 

  • do posypania:
  • kminek
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pierożki pieczone
Masło siekamy z mąką, dodajemy śmietanę, żółtka, sól. Zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Przygotowujemy farsz: kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy. Następnie drobno siekamy. Dodajemy podsmażone cebule oraz pieczarki. Doprawiamy do smaku i całość mieszamy. Na krążki ciasta nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy pierogi. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym białkiem. Posypujemy kminkiem/papryką w proszku. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Pierożki pieczone
Do posiekanej, podsmażonej kapusty dodajemy cebule oraz pieczarki.
Pierożki pieczone
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Pierożki pieczone
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki.
Pierożki pieczone
Pierożki wykładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym białkiem.