Sposób przygotowania:
Pierożki półfrancuskie z jabłkiem
Mąkę przesiać z tłuszczem. Do mąki dodać jaka, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Składniki wymieszać nożem. Szybko wyrobić ciasto, aby się nie nagrzało. Włożyć do posypanej mąką miski, przykryć ściereczką i przenieść w chłodne miejsce. Najlepiej na ok. 10, a nawet 12 godzin. Po tym czasie wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. pół cm i wykrawać szklanką kółka. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, obtoczyć dokłanie w cukrze. Na kółka nakładamy po kawałku jabłka obtoczonego w cukrze i formujemy pierożki. Układajemy je na blasze i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego!;)
Smacznego!;)
Bahus