Sposób przygotowania:
Pierożki ruskie
Ciasto: przygotowujemy miskę, do miski wsypać mąkę, olej, sól, gorącą wodę oraz żółtka. Zagnieść ciasto.
Farsz: ugotować ziemniaki (najlepsze są z dnia poprzedniego; można też ugotować je parę godzin przed przygotowaniem), cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki dukamy, następnie dodajemy ser nadal dukamy, dodajemy cebulkę z tłuszczem, a na koniec doprawiamy farsz do smaku.
Do farszu można dodać np. boczek albo kiełbasę (oczywiście podsmażone).
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, nakładamy farsz i kleimy pierogi.
Wrzucamy do gotującej i osolonej wody, czekamy , aż wypłyną na wierzch. Podajemy polane tłuszczem i cebulką (można boczkiem również). Ja lubię podsmażone z sosem tzatziki.
Farsz: ugotować ziemniaki (najlepsze są z dnia poprzedniego; można też ugotować je parę godzin przed przygotowaniem), cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki dukamy, następnie dodajemy ser nadal dukamy, dodajemy cebulkę z tłuszczem, a na koniec doprawiamy farsz do smaku.
Do farszu można dodać np. boczek albo kiełbasę (oczywiście podsmażone).
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, nakładamy farsz i kleimy pierogi.
Wrzucamy do gotującej i osolonej wody, czekamy , aż wypłyną na wierzch. Podajemy polane tłuszczem i cebulką (można boczkiem również). Ja lubię podsmażone z sosem tzatziki.