Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Pierożki ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszne pierogi ruskie, pozdrawiam smakoszy

Pierożki ruskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki ruskie

 

  • Ciasto: 3 szkl mąki, 1 szkl gorącej wody, 1 łyżka oleju, 3 żółtka, szczypta soli
  • sera białego półtłustego, 10 średnich ziemniaków, 1 duża cebula, sól i pieprz, olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ruskie
Ciasto: przygotowujemy miskę, do miski wsypać mąkę, olej, sól, gorącą wodę oraz żółtka. Zagnieść ciasto.
Farsz: ugotować ziemniaki (najlepsze są z dnia poprzedniego; można też ugotować je parę godzin przed przygotowaniem), cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki dukamy, następnie dodajemy ser nadal dukamy, dodajemy cebulkę z tłuszczem, a na koniec doprawiamy farsz do smaku.
Do farszu można dodać np. boczek albo kiełbasę (oczywiście podsmażone).
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, nakładamy farsz i kleimy pierogi.
Wrzucamy do gotującej i osolonej wody, czekamy , aż wypłyną na wierzch. Podajemy polane tłuszczem i cebulką (można boczkiem również). Ja lubię podsmażone z sosem tzatziki.
Pierożki ruskie
ciasto na pierogi ruskie, tylko rozwałkować i kleić pierogi
Pierożki ruskie
pyszny farsz: ziemniaki ser cebulka, tylko kleić pierogi i ugotować
Pierożki ruskie
pierozki z farszem w środku wystarczy ugotować polać cebulka i spożywać

Tagi:

sery ciasto ser