Sposób przygotowania:
pierożki twarogowo-orzechowe
.Cukier karmelizować dodając kilka łyżek wody.Wystudzić.Mąkę,dwa jaja i wystudzony karmel wyrobić na gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować bardzo cienko na stolnicy i wykrajać szklanką kółka. Zmielony twaróg ,posiekane drobno orzechy i płatki migdałowe połączyć ze sobą,dodać drobno poszatkowaną bazylię,jedno żółtko i 1-2 posiekane ząbki czosnku.Całość doprawić solą i pieprzem. Każde kółko wycięte z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.Kulki farszu nakładać na kółko z ciasta drugim przykrywając.Usunąć dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z łyżką oleju przez 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni podsmażyć drobno posiekane suszone pomidory z 3 ząbkami czosnku.Dodać olej z pomidorów i śmietankę,doprawić. Ugotowane pierożki polać sosem i podawać. Smacznego!