SUPERPRZEPIS

Pierożki z biała kiełbasą po mazursku

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pierożki z biała kiełbasą po mazursku

Naprawdę smaczne i pożywne danie. Nadzienie tych pierożków jest zaskakująco dobre.

Składniki:

Pierożki z biała kiełbasą po mazursku

 

  • 50 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gorąca woda
  • 50 dag białej surowej kiełbasy
  • 1 białko
  • pieprz
  • olej lub masło do smażenia pierożków

Sposób przygotowania:

Pierożki z biała kiełbasą po mazursku
Mąkę przesiej, dodaj sól, zagnieć ciasto wlewając tyle gorącej wody by ciasto było gładkie i elastyczne. Odstaw do lodówki. Kiełbasę obierz ze skóry, rozgnieć widelcem, wymieszaj z białkiem i przypraw pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok.6 minut od wypłynięcia. Gdy ostygną przysmaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.