Sposób przygotowania:
Pierożki z bobem boczkiem i cebulkąCiasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
ETAP 2:

Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
ETAP 3:

Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
ETAP 4:

Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
ETAP 5:

Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.
karola25