Sposób przygotowania:
Pierożki z bobem boczkiem i cebulkąCiasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
ETAP 2:
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
ETAP 3:
Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
ETAP 4:
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
ETAP 5:
Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.
karola25