światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierożki z ciasta parzonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierożki z ciasta parzonego przygotujesz błyskawicznie i równie szybka znikną z talerza.

Pierożki z ciasta parzonego

Składniki:

Pierożki z ciasta parzonego

 

  • 1,5 szklanki mąki oraz mąka do podsypywania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli do ciasta
  • 2 łyżki soli do osolenia wody na gotowanie pierogów
  • woda do gotowania pierogów
  • ulubiony farsz lub owoce

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z ciasta parzonego
Przygotowujemy wcześniej farsz lub owoce do pierożków. nastawiamy wodę do gotowania i solimy ją. W tym czasie zagotowujemy szklankę wody i zalewamy nią 1,5 szklanki mąki (najlepiej w misce). Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie rękoma- trzeba uważać, bo jest bardzo gorące. Gotowe ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku każdego z nich kładziemy farsz lub owoce i sklejamy brzegi tworząc pierożki. Z podanych składników wychodzi około 18-20 pierożków. Gotujemy je tylko i wyłącznie do momentu wypłynięcia- nie należy gotować ich dłużej, ponieważ nie rozpadną. Ja polecam pierogi z serem tzw. ruskie), podpieczone dodatkowo na patelni na złoty kolor.