iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Czarne pierożki z farszem z bobu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierożki koloru czarnego z farszem z gotowanego bobu. Oryginalny kolor uzyskany został dzięki dodatkowi atramentu z kałamarnicy.

Czarne pierożki z farszem z bobu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czarne pierożki z farszem z bobu

 

Sposób przygotowania:

Czarne pierożki z farszem z bobu
Najpierw robimy farsz do pierożków . Bób może być mrożony gotujemy w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku i kilkoma gałązkami pietruszki. Ugotowany obieramy , następnie rozdrabniamy go blendując.

Na patelni rozpuszczamy masło ok 2 łyżki podsmażamy wyciśnięty czosnek. Zawartość patelni dodajemy do masy z bobu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dodajemy posiekana natkę pietruszki. Mieszamy dobrze.

Teraz robimy ciasto.Najlepiej za pomocą robota. Zakładamy mieszadło hak i do miski wsypujemy mąkę , sól do smaku. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski z mąką i solą wlewamy masło i włączamy robota. Po chwili dolewamy mleko tyle aby składniki ładnie się połączyły.

W międzyczasie dodajemy saszetkę atramentu z kałamarnicy. Zwiększamy obroty i zostawiamy aby ciasto ładnie się wyrobiło. Kiedy cisto jest dobrze wyrobione przekładamy je na blat , podsypujemy mąką i chwilę ugniatamy rękami. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

Na jedno kółko z ciasta nakładamy farsz zamykamy drugim kółkiem. Takim sposobem powstają nam ładne pierożki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem. Ozdabiamy miksem sałat.
Czarne pierożki z farszem z bobu
Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka

Tagi:

bób