Sposób przygotowania:
Pierogi nadziewane farszem z bobu
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, łyżkę masła i ok 3/4 szklanki gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto.
Farsz:
Bób umyć i ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Posiekaną cebulę zrumienić na oleju. Bób i zeszkloną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować,szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Farsz:
Bób umyć i ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Posiekaną cebulę zrumienić na oleju. Bób i zeszkloną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować,szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.