Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierogi z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robię je wiosną gdy zostaje nadwyżka ugotowanego bobu

Pierogi z bobu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z bobu

 

  • szklanka ugotowanego pozbawionego łupinek bobu
  • puszka tuńczyka sałatkowego
  • ok 150 gr sera typu feta
  • kilka piórek szczypioru
  • biały pieprz
  • sól
  • granulowany czosnek
  • Ciasto na pierogi z ok 2,5 szkl mąki, jajka i wody
  • Do polania pierogów :
  • Sos pomidorowy
  • puszka pomidorów pelati
  • świeży lub granulowany czosnek
  • bazylia
  • oregano
  • ostra papryczka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ew włoski ser do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobu
Bób rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać ser i odsączonego tuńczyka. Wsypać drobno posiekany szczypior. Doprawić czosnkiem, pieprzem i ostrożnie solą ponieważ ser jest już dość słony. Przygotować ciasto na pierogi i dać mu parę minut odpocząć. W tym czasie przygotować sos do polania. Czosnek podsmażyć, wlać pomidory, dusić aż stracą smak konserwy. Przyprawić do smaku. Z ciasta wykrawać krążki ulubionej wielkości i formować pierogi ( czasem do ciasta pierogowego dodaję szczyptę rozpuszczonej w małej ilości wody spiruliny, co daje zielonkawy kolor i algowy posmak) Ugotowane pierogi, po odsączeniu polać sosem i ewentualnie posypać startym włoskim serem
Pierogi z bobu
Spirulina w cieście pierogowym pozostawia zielonkawy kolor i algowy posmak