SUPERPRZEPIS

Smażone pierogi

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Smażone pierogi Więcej zdjęć (4)

Smaczny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu - smażone pierogi z farszem dodatkiem bobu.

Składniki:

Smażone pierogi

 

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi
Wywar ( można użyć rosołku) zagotowujemy, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszając, gotujemy, aż powstanie jednolite ciasto- podobne do ciasta ptysiowego. Bób wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę i gotujemy 8 minut Studzimy i dodajemy 2 jajka- wyrabiamy dokładnie mikserem.



Mięso z cebulą mielimy, dodajemy jajko,pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy a na samym końcu dodajemy bób. Dokładnie ale delikatnie mieszamy farsz. Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ręcznie, podsypując mąką rozwałkowujemy na 5 mm. Większą szklanka lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Panierujemy tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy małymi partiami na gorącym oleju i osączamy na serwetce
Smażone pierogi
Ciasto początkowo wyrabiam robotem potem chwilkę ręcznie na stolnicy
Smażone pierogi
Ciasto nie jest tak elastyczne jak na tradycyjne pierogi dlatego musi być grubsze
Smażone pierogi
Farsz można zmieniać według upodobania, może być też tylko warzywny