Sposób przygotowania:
Smażone pierogi
Wywar ( można użyć rosołku) zagotowujemy, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszając, gotujemy, aż powstanie jednolite ciasto- podobne do ciasta ptysiowego. Bób wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę i gotujemy 8 minut Studzimy i dodajemy 2 jajka- wyrabiamy dokładnie mikserem.
Mięso z cebulą mielimy, dodajemy jajko,pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy a na samym końcu dodajemy bób. Dokładnie ale delikatnie mieszamy farsz. Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ręcznie, podsypując mąką rozwałkowujemy na 5 mm. Większą szklanka lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Panierujemy tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy małymi partiami na gorącym oleju i osączamy na serwetce
Mięso z cebulą mielimy, dodajemy jajko,pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy a na samym końcu dodajemy bób. Dokładnie ale delikatnie mieszamy farsz. Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ręcznie, podsypując mąką rozwałkowujemy na 5 mm. Większą szklanka lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Panierujemy tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy małymi partiami na gorącym oleju i osączamy na serwetce
edytaha
reanja