Sposób przygotowania:
Pierożki z jabłkami
Margarynę dobrze schłodzić. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać margarynę. Nożem poszatkować margarynę z mąką. Dodać sól i wodę. Jeszcze poszatkować nożem a następnie zagnieść rękoma.. Włożyć ciasto do woreczka foliowego a następnie na godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinać krążki. Na krążkach ciasta układać jabłko pocięte w ósemki, stroną z gniazdem nasiennym wzdłuż średnicy krążka. Zawinąć połówki ciasta lekko dociskając do jabłka. Przygotować blachę do pieczenia, posypać mąką. Ułożyć na niej przygotowane pierożki. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
ewciazm