Pierożki z jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dodam jeszcze ,że sześdziesiąt pare zniknęło w jedno popołudnie:-znaczy się zjadliwe były:)

Pierożki z jagodami

Składniki:

Pierożki z jagodami

 

 

 

  • 1 szklanka ciepłej wody

 

 

 

 

  • śmietanka lub jogurt naturalny do polania

 

  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jagodami
1. Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką (!). Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka jagody. Mocno sklejać brzegi.I w tym momencie możemy jakoś ładnie zawijać brzeszki-np. tak jak na zdjęciach coś a'la warkoczyk lub różki:).

2. Gotować w osolonej ,wrzącej wodzie około 6- 8 minut.

3. Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym jogurtem (lub śmietaną) i posypać cukrem do smaku :).Ja preferuję zimne:).

Tagi:

jajko jajka