Pierożki z jagodami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do pomocy przy pierożkach zawsze pomaga mi moja córcia

Pierożki z jagodami 2

Składniki:

Pierożki z jagodami 2

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jagodami 2
1. Mąkę przesiać na stolnicę, a następnie połączyć ją z 1 jajkiem,1/2 łyżeczką soli i 1 szklanką ciepłej wody. Składniki wyrobić do momentu uzyskania elastycznego ciasta o gładkiej konsystencji. Jagody opłukać pod bieżącą wodą, odstawić na chwilęby odciekły, 3 łyżki owoców połączyć z 2 łyżkami cukru i śmietaną. Resztę jagód wymieszać z cukrem. 2. Ciasto rozwałkować na cienki płat, po czym szklanką wykrajać kółeczka. Na krążki nakładać po porcji nadzienia.Brzegi pierożków starannie skleić. 3. Przygotowane pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Danie polać sosem jagodowym.

Tagi:

jajko jajka