Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mini pierożki w złotym bulionie:

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Robię przy okazji 2 albo 3 potrawy - jedną z nich są te pierożki

Mini pierożki w złotym bulionie: Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini pierożki w złotym bulionie:

 

  • Na bulion :
  • 1kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 2 uda z kurczaka
  • 3 marchewki ( młode )
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • kawałek gałązki maggi ogrodowego
  • szczypta trawy cytrynowej
  • maggi
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 szklanek wody
  • szczypta kurkumy
  • Na pierożki :
  • mąka
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • mięso z góry 1 udka i kawałka żeberek - na każdy pierożek trzeba 1/2 łyżeczki mięsa )
  • Do posypania ;
  • 4 łyżki szczypioru ( dolna biała część od młodej cebulki )

 

Sposób przygotowania:

Mini pierożki w złotym bulionie:
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1 godzinę (przy lekko uchylonej pokrywce ).Dodać warzywa i gotować jeszcze 1 godzinę . Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 5 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku dodać kurkumę .
Zmielić odpowiednią ilość mięsa ( robię to w Rozdrabniaczu ).Doprawić solą , pieprzem mielonym i maggi )Podzielić na 50 kulek .
Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić . Wyrabiać ciasto podsypując mąką aż zrobi się gładkie i sprężyste .
Podzielić ciasto na 3 części - rozwałkowywać na cienkie płaty na posypanym mąką blacie. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółka .Nakładać na każde farsz kółko i zlepiać mini pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką .
Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierożki ( w 2 partiach ). Gotować 2 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) .Wyjmować łyżką cedzakową .
Układać na talerzach lub w głębokich miseczkach ( po 10-13 szt. na porcję ), polewać gorącym bulionem .Posypać pokrojonym szczypiorem .
Wbrew pozorom nie jest to potrawa która zajmuje pół dnia . Ja robię tak . Dzień wcześniej gotuję bulion . Wyjmuję mięso i dzielę na obiady ( część na te pierożki , resztę żeberek do panierowania , resztę udek z kurczaka na potrawkę , z warzyw po dodaniu dodatków będzie sałatka , resztę bulionu użyję na cytrynową potrawkę ).
Zrobienie pierożków nie zajmuje więcej czasu niż pół godziny ( uwierzcie że to bardzo szybko idzie jak się parę razy potrenuje ) .- robię rano- przykrywam ściereczką i leżą .
Przed obiadem tylko gotuję we wrzątku - podgrzewam bulion i już .Na dwa następne dni mam już obiad podszykowany .
I jeszcze jedno - jeśli ktoś woli tradycyjne smaki to zupełnie spokojne może nie dodawać kurkumy i trawy cytrynowej- będzie zwykły bulion równie smaczny.
Mini pierożki w złotym bulionie:
Etap 1