reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Coxinha brazylijskie pierożki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Panierowane i smażone, pyszne!robiłam malutkie pierożki - takie na jeden kęs, ale oryginalne są większe.

Coxinha  brazylijskie pierożki z kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Coxinha brazylijskie pierożki z kurczakiem

 

  • Ciasto:

 

  • 1 szklanka rosołu

 

 

 

  • odrobina mąki do podsypania

 

  • Farsz:

 

  • 1 ugotowane udko kurczaka ( około150 g)

 

  • 1/2 opakowania zupy cebulowej "Hortex"

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

  • Dodatkowo

 

 

 

  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

Coxinha brazylijskie pierożki z kurczakiem
Ciasto: Zagotowujemy rosół z masłem lub olejem i stopniowo dodajemy mąkę- cały czas energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się nam kluchy. Ciasto studzimy. Zimne wyrabiamy ręcznie na stolnicy podsypanej mąką, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek grubości 3mm. Farsz: Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki - można zmielić Na łyżce oleju podsmażamy warzywa z zupy cebulowej "Hortex", paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę- studzimy. Dodajemy mięso i doprawiamy- ma być ostro. Na środek ciasta dajemy łyżeczkę farszu, zamykamy dokładnie tak jak sakiewki, a gorę formujemy w stożek. Pierożki obtaczamy w jajku rozbełtanym w mleku i bułce tartej ( lekko dociskamy) i smażymy w głębokim oleju Przekładamy na serwetkę żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z dipem paprykowym lub czosnkowym Smacznego:)
Coxinha  brazylijskie pierożki z kurczakiem
farsz musi być pikantny, ale jedo ostrośc dopasowujemy do własnych preferencji