Sposób przygotowania:
Coxinha brazylijskie pierożki z kurczakiem
Ciasto: Zagotowujemy rosół z masłem lub olejem i stopniowo dodajemy mąkę- cały czas energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się nam kluchy. Ciasto studzimy. Zimne wyrabiamy ręcznie na stolnicy podsypanej mąką, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek grubości 3mm. Farsz: Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki - można zmielić Na łyżce oleju podsmażamy warzywa z zupy cebulowej "Hortex", paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę- studzimy. Dodajemy mięso i doprawiamy- ma być ostro. Na środek ciasta dajemy łyżeczkę farszu, zamykamy dokładnie tak jak sakiewki, a gorę formujemy w stożek. Pierożki obtaczamy w jajku rozbełtanym w mleku i bułce tartej ( lekko dociskamy) i smażymy w głębokim oleju Przekładamy na serwetkę żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z dipem paprykowym lub czosnkowym Smacznego:)