kogelmogel

kogelmogel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Pierożki z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienita przekąska na imprezę w domu.

Pierożki z marchewką i groszkiem

Składniki:

Pierożki z marchewką i groszkiem

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • szklanka groszku zielonego
  • sezam i mak do posypania pierożków

Sposób przygotowania:

Pierożki z marchewką i groszkiem
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na pół a potem w poprzek tak, aby powstały równej wielkości kwadraty. Połowę kwadracik obsypujemy z jednej strony sezamem, połowę makiem.
Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę wielkości grochu i gotujemy razem z groszkiem do miękkości. (można wykorzystać gotowe warzywa konserwowe). Warzywa studzimy.
Na każdy kwadracik nakładamy marchewkę z groszkiem i składamy na pół w trójkątne pierożki, tak, żeby z wierzchu były pokryte posypką. Układamy wszystkie na blasze na papierze do pieczenia i pieczemy, do czasu aż pierożki ładnie się zarumienią.