Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Małe pierożki z mięsnym nadzieniem. Smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa np z rosołu. Polane szałwiowym masłem nabierają dodatkowego aromatu.

Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • NADZIENIE:
  • 200g mięsa gotowanego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułeczka kajzerka
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • MASŁO SZAŁWIOWE:
  • 50g masła
  • 3-5 listków szałwii

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli, olej, wlać gorącą wodę i łącząc ciasto wlać roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15min. Gotowane mięso zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z namoczoną, odciśniętą bułeczką. Przyprawić łącząc z pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto rozwałkować i wycinać małe kółeczka, nakładać nadzienie i zlepiać. U mnie to była specjalna foremka do pierożków. Gotować w osolonej wodzie-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuścić na patelni i wrzucić listki szałwii. Smażyć ok 1 min (nie przypalić). Polać po gorących pierożkach. Smacznego!
Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym
Zagnieść gładkie ciasto i zawinąć w folię spożywczą.
Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym
Zmielone mięso połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia. Przyprawić.
Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym
Lepić małe pierożki lub użyć specjalnej foremki.
Pierożki z mięsem i masłem szałwiowym
Masło rozpuścić i krótko podsmażyć z listkami szałwii.