Sposób przygotowania:
Francuskie pierożki z nadzieniem
Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż cebulka się zrumieni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki (jeśli pieczarki są większe kroimy je jeszcze na mniejsze kawałki),dusimy do miękkości, parówki kroimy w talarki i dodajemy do pieczarek i cebuli, podsmażamy aż parówki się zrumienią. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy 3-5minut i dodajemy ketchup (około 3 łyżek aby połączyć wszystkie składniki) oraz starty ser i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W tym czasie napełniamy farszem pierożki:ciasto rozwijamy na pergaminie i kroimy je na 12 równych kwadratów, na każdy nakładamy ok. 2 małe łyżeczki farszu,ciasto sklejamy z dwóch stron za pomocą widelca. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na parę minut (aż ciasto się zarumieni). Z podanych składników przygotowujemy sos:mieszamy majonez z jogurtem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli. Smacznego :)