ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Francuskie pierożki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem z parówek,pieczarek,cebuli i papryki,podawane z sosem

Francuskie pierożki z nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie pierożki z nadzieniem

 

  • na 12 pierożków:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 dobrej jakości parówki
  • czerwona papryka
  • kilkanaście pieczarek (ok. 200-250g)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • kawałek sera żółtego
  • oregano,bazylia,wegeta natur
  • ketchup
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki z nadzieniem
Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż cebulka się zrumieni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki (jeśli pieczarki są większe kroimy je jeszcze na mniejsze kawałki),dusimy do miękkości, parówki kroimy w talarki i dodajemy do pieczarek i cebuli, podsmażamy aż parówki się zrumienią. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy 3-5minut i dodajemy ketchup (około 3 łyżek aby połączyć wszystkie składniki) oraz starty ser i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W tym czasie napełniamy farszem pierożki:ciasto rozwijamy na pergaminie i kroimy je na 12 równych kwadratów, na każdy nakładamy ok. 2 małe łyżeczki farszu,ciasto sklejamy z dwóch stron za pomocą widelca. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na parę minut (aż ciasto się zarumieni). Z podanych składników przygotowujemy sos:mieszamy majonez z jogurtem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli. Smacznego :)
Francuskie pierożki z nadzieniem
Przygotowany farsz doprawiamy wegetą,bazylią i oregano
Francuskie pierożki z nadzieniem
Farsz nakładamy na przygotowane podzielone ciasto francuskie