olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawy pomysł na zastosowanie szpinaku, brokułów, natki pietruszki i sera feta oraz cebuli w cieście francuskim.

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym

Składniki:

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g szpinaku
  • 4 łyżki masła
  • 300 g brokułów
  • 2 cebule
  • 7 łyżek sera Feta
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • Vegeta do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym

ETAP 1:

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym
Cebulę łączę z podsmażonym szpinakiem i brokułami.

Cebulę obieram, a następnie kroję ją w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Szpinak myję, osuszam, po czym podsmażam na maśle i łączę z podsmażoną cebulą, a następnie dodaję ser feta, Vegetę i jeszcze przez chwilę wszystko podsmażam. Brokuły gotuję w lekko osolonej wodzie, a natkę pietruszki drobno siekam. Brokuły po ugotowaniu delikatnie mieszam z przygotowanym farszem i natką pietruszki.

ETAP 2:

Pierożki z nadzieniem brokułowo- szpinakowym
Z ciasta francuskiego formuję niewielkie pierożki.

Ciasto francuskie kroję w kwadraty, a następnie nakładam na każdy z nich łyżeczkę farszu po czym zlepiam brzegi ciasta.

ETAP 3:

Pierożki umieszczam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 15 minut.