anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Okrągłe pierożki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki ze szpinakiem i serem, dodatek aromatycznego czosnku niedźwiedziego sprawia, że mają wyrazisty i niepowtarzalny smak.

Okrągłe pierożki ze szpinakiem

Składniki:

Okrągłe pierożki ze szpinakiem

 

  • CIASTO:
  • mąka 1.5 szk.
  • żółtko 1 szt.
  • olej 1 łyżeczka
  • sól 0.5 łyżeczki
  • woda gorąca 0.5 szk.
  • FARSZ:
  • szpinak świeży 200 g
  • twaróg 150 g
  • serek mascarpone 50 g
  • czosnek niedźwiedzi posiekany 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Okrągłe pierożki ze szpinakiem
CIASTO: do przesianej mąki dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”.
FARSZ: umyty i odsączony na sitku szpinak przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem /pół łyżki/, mieszając duszę przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odciskam z nadmiaru soku i drobno siekam.
Twaróg rozgniatam widelcem, łączę z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta kieliszkiem wycinam krążki. Jeden krążek napełniam farszem, nakrywam drugim krążkiem i sklejam, formując okrągłe pierożki.
Małymi porcjami wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z roztopionym masłem.