Sposób przygotowania:
Okrągłe pierożki ze szpinakiem
CIASTO: do przesianej mąki dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”.
FARSZ: umyty i odsączony na sitku szpinak przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem /pół łyżki/, mieszając duszę przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odciskam z nadmiaru soku i drobno siekam.
Twaróg rozgniatam widelcem, łączę z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta kieliszkiem wycinam krążki. Jeden krążek napełniam farszem, nakrywam drugim krążkiem i sklejam, formując okrągłe pierożki.
Małymi porcjami wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z roztopionym masłem.
FARSZ: umyty i odsączony na sitku szpinak przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem /pół łyżki/, mieszając duszę przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odciskam z nadmiaru soku i drobno siekam.
Twaróg rozgniatam widelcem, łączę z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta kieliszkiem wycinam krążki. Jeden krążek napełniam farszem, nakrywam drugim krążkiem i sklejam, formując okrągłe pierożki.
Małymi porcjami wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z roztopionym masłem.