Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki ze szpinakiem.
Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy aż od odparuje wodę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy. 2. Przestudzony szpinak mieszamy ze startym żółtym serem i kukurydzą, Ciasto: 1. Mleko podgrzewamy, by było letnie, następnie rozrabiamy w nim pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 2. Do miski przesiewamy mąkę (najpierw 4 szklanki, następnie dosypujemy jej tyle ile zbierze ciasto i wyrabiamy do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od ręki), dodajemy sól i olej, następnie powoli wlewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto, które po przygotowaniu odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kawałki ciasta rozwałkowujemy (średnia grubość) i szklanką wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Czynność powtarzamy do skończenia się składników. Pierożki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Długość ich pieczenia jest zależna od grubości ciasta, gdy będzie zarumienione, wtedy pierożki będą już gotowe. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.

