Sposób przygotowania:
Pierożki z pomidorami i fetą
Z drożdży,cukru i letniej wody zrobić zaczyn. Odstawić na kwadrans, następnie dodać odmierzoną i przesianą mąkę, oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiać rękoma, zagnieść i nakryć lnianą ściereczką. Odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Fetę wypakować i pokroić w kostkę, chyba że kupi się pokrojony. Pomidory opłukać,przekroić na ćwiartki, odkroić gniazdka nasienne i pokroić je w kostkę. Można także odsączyć suszone z zalewy, tak samo jak oliwki na sitku. Zioła suszone rozetrzeć w dłoniach. Ciasto rozwałkować, kroić radełkiem na kwadraty oraz nadziewać każdy płat ciasta farszem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę posmarować olejem i układać pierożki w 5 cm. odstępie. Wstawić blachę do piekarnika z pierożkami i piec ok. 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na tacę.