marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierożki z pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zrobić zaczyn,odstawić,dodać mąkę,oliwę,sól. Wyrobić,zagnieść.Odstawić na 1,5 h.Rozwałkować,nadziać.Piec

Pierożki z pomidorami i fetą

Składniki:

Pierożki z pomidorami i fetą

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pudełko kostek fety smakowej lub zwykłe opakowanie fety,
  • 1 kg.dużych pomidorów lub też słoiczek suszonych w zalewie,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.bazylia, szałwia,
  • oregano,prowansalskie zioła,
  • 35 g.oliwek czarnych bezpestkowych,
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Pierożki z pomidorami i fetą
Z drożdży,cukru i letniej wody zrobić zaczyn. Odstawić na kwadrans, następnie dodać odmierzoną i przesianą mąkę, oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiać rękoma, zagnieść i nakryć lnianą ściereczką. Odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Fetę wypakować i pokroić w kostkę, chyba że kupi się pokrojony. Pomidory opłukać,przekroić na ćwiartki, odkroić gniazdka nasienne i pokroić je w kostkę. Można także odsączyć suszone z zalewy, tak samo jak oliwki na sitku. Zioła suszone rozetrzeć w dłoniach. Ciasto rozwałkować, kroić radełkiem na kwadraty oraz nadziewać każdy płat ciasta farszem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę posmarować olejem i układać pierożki w 5 cm. odstępie. Wstawić blachę do piekarnika z pierożkami i piec ok. 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na tacę.