Sposób przygotowania:
Pierożki z serem żółtym i cebuląPrzygotowanie ciasta:
Składniki na ciasto przekładamy do miski,stopniowo dolewając zimną wodę zagniatamy ciasto.
Przygotowanie farszu:
Cebulę obieramy i cieniutko kroimy.Czosnek również obieramy i drobno .Następnie dusimy razem do miękkości na niewielkiej ilości oleju.Studzimy.Do przestudzonej cebuli dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formowanie pierożków:
Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierożki.
Do pieczenia:
Przygotowane pierożki układamy na blasze.Ciasto jest tłuste,więc nie musimy smarować blaszki.
Pieczenie:
Pieczemy pierożki około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia pierożki nakłuwamy widelcem.Podajemy gorące lub zimne.
Rady: Z przepisu wychodzi 12 sztuk.